viernes, 29 de enero de 2010

254 aniversari de Wolfgang Mozart - Teoria del Geni

-27 de Gener de 1756-

Comentari sobre l'article "Teoria del Geni" de Joan F. Mira publicat al País i al recull d'articles "Una biblioteca en el desert".  En commemoració al 254 naixement de Wolfgang Amadeus Mozart.


        Plató teoritza que el geni: habilitat i do; té origen en les muses, de les quals neix la pròpia paraula música del grec clàssic (μουσική: art de les muses), estes inspiren al “ποιητής” i aquest a l’interpret, i l’interpret al públic, que rep el flagel de l’entusiasme. I aquesta inspiració divina va reencarnar-se un 27 de Gener de 1756 a mitja nit quan les primeres notes varen ser cantades per un nou geni de les muses; Wolfgang Amadè Mozart va plorar per primera vegada.


       Ara fa 254 anys des que aquell nen començà a jugar sense adonar-se que estava nodrint una creació inigualable en tota la història mundial. Ja als quatre anys es divertia tocant el clau, i més endavant també el violí de forma magistral, mentres que son pare sols podia que plorar.

        Gràcies a la habilitat docent de Leopold, el seu pare, que fou sempre el seu únic mestre va guanyar-se l’expectació de tota Europa fins arribar a la seua maduresa on el jove virtuós passà a vella gloria, decaient la seua popularitat del més alt grau, als grans palaus; a la vida simple com a compositor bombardejat per la crítica.

        Així començà el llegat que Wolfgang, a la seua curta vida, ens va deixar i que, després de tres segles, encara accelera les polsades del públic.

 
Gonzalo Manglano Flores,  en 28 de Gener de 2010

1 comentario:

  1. Un comentari genial, m'ha agradat moltissim, molt maco.

    ResponderEliminar

Dad vuestra opinión